За заболяването

Серозен отит

Серозният отит (Otitis serosa; Otits media with effusion) представлява  трайно наличие на негнойна течност в средното ухо зад тъпанчевата мембрана. Наличието на тази течност води до намаление на слуха.  

Основна причина за поява на серозния отит е дисфункция на евстахиевата тръба. Това води до отрицателно налягане в средното ухо, и хлътване на тъпанчевата мембрана и намаляване на слуха. Така се нарушава вентилацията и съответно кислородната обмяна в мукозните клетки. Ниското налягане и лошата кислородна обмяна водят след себе си до свръх продукция на секрет. При запазване на това състояние повече от месец, епителните клетки се видоизменят и продуцират повече и по-гъст секрет.

Серозно възпаление на средното ухо

Дискомфорт, нарушено равновесие, некоординирани движения*

Намаляване на слуха*

Емоционален дистрес - неспокойно, разсеяно и невнимателно дете*

Засягане на речта - забавено развитие, лошо произношение*

Намалена активност*

*Otitis Media with Effusion – Clinical Practice Guideline, Am. Academy of Fam. Physicians, Otolaryngology – Head and Neck Surgery amd Am. Academy of Pediatrics. 5 May 2004

Причините

Причините за дисфункция на Евстахиевата тръба могат да бъдат различни.

Острия среден отит е инфекциозно (най-често бактериално, но може да е и вирусно) заболяване на средното ухо съпроводено с гноен излив, болка често фебрилитет и т.н. В някои случаи  след отминаване на острия отит се развива серозен, като в течността е възможно да се открият микроби но в много ниски концентрации.

При деца серозния отит най-често се развива поради увеличение на третата сливица (аденоидна вегетация). Това води до запушване на изходите на евстахиевите тръби, което води до тяхната дисфункция. Освен това самата анатомична особеност на детската Евстахиева тръба обуславят по-честото нарушение на нейната функция.

Симптоми

Водещ симптом е намаления слух.  Много често той е и единствен. При първична инфекция, серозния отит може да е предшестван от остър. При увеличена трета сливица се  наблюдава затруднено дишане през носа, хъркане и носово говорене.

Изследванията показват, че между 80 и 90% от децата са имали поне веднъж остър среден отит. Във всеки един момент между 5-10% от децата от 2 до 4 години имат загуба на слуха по повод на серозен отит, който продължава поне 3 месеца.

Лечение

Медикаментозно:

  • Локални средства като капки и спрейове за нос съдържащи назален деконгестант, противоалергична или кортикостероидна съставка. Те отбъбват лигавицата, което води до отпушване на евстахиевата тръба.  Винаги локалните препарати трябва да са съпроводени с обилни промивки с физиологичен разтвор.
  • Противоалергични медикаменти под форма на сироп или таблетки в зависимост от възрастта. Често се  добавя и Калциев Глюконат, който има известно противоалергично действие.
  • Муколитиците имат за цел да намалят вискозитета на секрета в средното ухо и така да улеснят дренирането му.

Оперативно:

Отстраняване на третата сливица, хирургичен отвор в тъпанчето и поставяне на вентилационни тръбички са  най-честите процедури особено при доказана увеличена трета сливица.

Физикални методи:

  • Физиотерапия
  • Продухвания с балон на Полицер имат за цел възстановяването на налягането в средното ухо, отваряне на евстахиевата тръба и дрениране на серозния секрет. Този метод е заемал важна част от лечението на серозния отит, но поради кратковременния му ефект, честотата с която трябва да се прилага и невъзможността да се прилага в домашни условия е загубил популярност.